Primjena

Eterično ulje i cvijet lavande našli su svoju primjenu u industriji parfema, alkoholnih pića, prehrani, kulinarstvu i medicini. Moderna aromaterpija svoju rastuću popularnost duguje upravo lavandinom ulju i njenom začetniku gosp. R. M. Gatefosse.

 

Naime, on je opekao ruku i slučajno je umočio u lavandino ulje. Obzirom da su bolovi prestali i opekotina se smirila proradila je znanstvena znatiželja. Daljnjim proučavanjem ustanovljeno je da ulje potiče epitelizaciju i brže zacijeljivanje rana od opekotina  (odmah namazati). U odnosu na ostala eterična ulja, ovo ulje se smije direktno nanositi na kožu bez bojazni od alergijskih reakcija.

 

Također, može ublažiti glavobolje i migrene, blago sniziti tlak (oprez kod osoba niskog tlaka). Ulje lavande dobar je antiseptik (zamjena za jod i alkohol), ublažava svrbež nakod uboda insekata koje ujedno i rastjeruje.  Interesantno, kukcima je miris lavande nepodnošljiv. Ukoliko u cvjetnjaku posadite ruže pronađite mjesto i za koji busen lavande. Time ćete pupove ruža zaštiti od uši. Vlasnici eko vinograda lozu prskaju hidrolatom lavande.

 

  • Eterično ulje lavande koristi se kao miris u proizvodnji sapuna, raznih kućnih potrepština - omekšivača, osvježivača prostora, deterdženata…


  • U kulinarstvu lavandom se začinjava pečeno meso i riba (može i mladim listićima), interesantna je kao aroma za sladoled. Poznati su šećer i ocat aromatizirani lavandom, keksi s cvijetom te mnoge druge kombinacije.

 

  • Za kraj mali savjet, uz sve sitnice koje nosite sa sobom negdje pronađite mjesto za bočicu eteričnog  ulja lavane. Dobro će vam doći.